Tankar från ett tjeckiskt fredsläger

januari 18, 2015  |  Vapenexport och krig

Vi anländer sent på kvällen till en stuga ute mitt ute i skogen, utanför Brno, Tjeckiens andra största stad. Vi är 6 stycken svenskar som är trötta efter en lång resa, men vi är också förväntansfulla. Vi möts av ett gäng glada slovaker och tjecker när vi kommer in i stugan. Vi är här för att delta i ett fredsläger med fokus på problemen med vapenexport. Vissa av oss är nybörjare och andra har jobbat på med frågan länge. Det är just det som är meningen, att vi med olika mycket kunskap ska mötas, lära av varandra och blicka framåt.

Jag har varit praktikant på Svenska Freds och skiljedomsföreningen under höstterminen 2014 och fick förfrågan av Stockholms Fredsförening att följa med för att hålla ett föredrag om Svenska Freds och ett föredrag om vapenexport argument för och emot med extra fokus på Svensk vapenexport. Under första dagen fick alla en snabbkurs i vapenexport. Jag och de andra representanterna höll föredrag om våra respektive organisationer, jag höll mitt andra föredrag och en man ifrån Amnesty kom och höll ett föredrag med fokus på lagar gällande vapenexport. Som avslut på dagen såg vi filmen Lord of wars. Efter första dagen fortsatte veckans program med flera föreläsningar med fokus på olika konflikter; olika övningar så som medieträning och argumentationsövningar; en massa diskussioner om olika sorters aktivism; flertal filmvisningar och så en himla massa god mat.

Det absolut bästa med lägret var att möta fredsaktivister från andra länder och höra deras syn på fredsaktivism. Mycket av vad de gjorde i respektive land var väldigt likt det som vi för i Sverige och annat var helt annorlunda.

Jag är väldigt glad över att jag fick denna möjlighet att följa med på fredslägret. Efter att ha lämnat lägret är jag mer peppad än någonsin att fortsätta jobba för en fredligare värld och se till att Sverige slutar exportera vapen till diktaturer och länder med grova kränkningar mot mänskliga rättigheter.

// Carolina Köhler de Castro

En sakkunnig från Amnesty föreläser om vapenexport

.

Fler fredsföreningar