Många trotsade vädret för att demonstrera mot vapenmässa

november 28, 2012  |  Påverkansarbete, Vapenexport och krig

Foto: Jonath MathewDen 28 november klockan 17:00 samlades ca 150 personer utanför Stockholmsmässan i Älvsjö för att delta i en demonstration och en gatuteater mot den militära vapenmässan FDS Nordic. Många trotsade kylan, vinden, regnet och snön för att visa sitt motstånd mot militära vapenmässor och svensk vapenhandel under parollen ”Stoppa Dödsmässan!”.

– Sverige är redan världens största vapenexportör räknat per invånare. Det sista vi behöver är en militär vapenmässa för att främja att vi sprider ännu mer död och lidande i världen, säger Puma Berg från nätverket Ofog.

– De flesta svenskar är emot vapenexporten, sa Axel Lagergren, medlem i Stockholms fredsförening.

– Det enda vi verkligen behöver göra är att samlas och lyfta fram vad vi tycker. Vi kan förändra det här!

Efter tal från Axel Lagergren (Stockholms Freds), Hanna Lidman (Grön Ungdom) och Jonathan Feldman (Stockholms Universitet), dog demonstranterna en symbolisk död till tonerna av ett rekviem, framfört av ett nätverk av improvissationsmusiker. Under ungefär 10 minuter fortsatte musiken medan gravljus placerades ut bland demonstranterna. Sedan reste sig demonstranterna och lyssnade till Annika Spalde, aktiv i Ofog och Kristna Fredsrörelsen, som avslutade demonstrationen.

Demonstrationen mot vapenmässan hade en god uppslutning, till skillnad mot själva vapenmässan som har fått kämpa med inställda seminarier, uteblivna utställare och få deltagare, enligt rapport från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. 

Bland de fredsföreningar och nätverk som deltagit i aktionen finns Ofog, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Stockholmskretsen, Kvinnor för fred och Stockholms fredsförening.

Die-in vid vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

Die-in vid vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

Die-in utanför vapenmässan i Älvsjö

Foto: Jonath Mathew

Foto: Jonath Mathew

Axel Lagergren, Stockholms Freds, vid demonstration mot vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

 

Fler fredsföreningar