Stoppa dödsmässan! Stoppa den militära vapenmässan i Älvsjö!

november 21, 2012  |  Påverkansarbete

Stoppa dödsmässan!Kom och spela död. Onsdag 28/11 klockan 17.00 ordnar vi en stor gatuteater utanför Älvsjömässans huvudentré för att visa på vapenhandelns yttersta konsekvenser. Konceptet bygger på att deltagarna helt enkelt lägger sig ner på marken och spelar döda. Ta med varma kläder och gärna något att ligga på om det är slaskigt.

Om FDS Nordic

Den 27-29 november arrangeras för första gången en militär vapenmässa i Sverige. Syftet är att underlätta tillverkning och försäljning av vapen och annan militär materiel. För att åstadkomma det har mässan en egen ”matchmaking” där civila företag sammanförs med företag inriktade på vapentillverkning, seminarier om hur man går till väga för att vinna upphandlingar och exportera vapen så effektivt som möjligt samt en mässhall full av vapen och vapenkomponenter.

Några av de deltagande företagen är svenska Saab som tillverkar stridsflygplanet Jas och pansarskottet AT4, den Schweiziska automatvapentillverkaren Kriss och norska Kongsberg som bland annat utvecklar och tillverkar missiler av olika storlekar. Till mässan kommer också Elta systems som ägs av den israeliska staten och utvecklar teknik för obemannade flygplan och stridsflygplan.

Om vapenhandelns konsekvenser

Vapen kan bara användas till tre saker. Med dem kan man hota, lemlästa och döda andra människor. Men vapnen och vapenhandeln leder också till död och onödigt lidande på andra sätt. Idag läggs 1535 miljarder dollar per år på militären. Enligt Världsbanken skulle 60 miljarder om året räcka för att nå FN:s milleniemål och därmed bland annat halvera fattigdomen och garantera alla barn skolgång. Av världens alla forskningsresurser går 37% till militären. Det gör att lösningar på problem som klimatförändringar och vanliga sjukdomar uteblir eller försenas.

I den här vapenhandeln är Sverige i högsta grad delaktigt. Sverige är världens största vapenexportörer räknat per person, den svenska vapenexporten har ökat med över 350% sen 2002 och idag har Sverige en myndighet (FXM) vars enda uppgift är främjandet av vapenexporten. Att många av de svenska vapnen hamnar i fattiga länder och diktaturer är väl känt. Mindre känt är vilka konsekvenser det får. Enligt en Harvardstudie dog över 350 000 sydafrikaner en för tidig död på grund av att deras regering satsade pengar på svenska stridsflygplan och andra vapen i stället för på bekämpningen av HIV.

Det här kan du göra:

  • Håll dig uppdaterad. Följ oss på twitter #dödsmässa, gilla oss på facebook.se/StoppaDodsmassan, gå in på ofog.org, stockholmsfreds.se.
  • Dela med dig av din upprördhet, dina tankar och åsikter på facebook, twitter och bloggar.
  • Prata med alla du känner. Mun till mun-metoden ska inte underskattas.
  • Skriv och ring till politiker och ansvariga. Kräv dem på förklaringar. Det är deras medgivande som gör Dödsmässan och vapenexporten möjlig.
  • Tryck t-shirts, dela ut flygblad på stan, gör knappar med freds­budskap, sjung fredssånger för dina grannar, printa klistermär­ken…
  • Ordna en egen manifestation. I London ledde en rad zombieprotester till att vapentillverkarna inte längre får träffas i Nationalgalleriet. Låt dig inspireras av deras arbete på stopthearmsfair.org.uk.
  • Spela död. Onsdag 28/11 klockan 17.00 ordnar vi en stor gatuteater utanför Älvsjömässans huvudentré för att visa på vapenhandelns yttersta konsekvenser. Konceptet bygger på att deltagarna helt enkelt lägger sig ner på marken och spelar döda. Ta med varma kläder och gärna något att ligga på om det är slaskigt.

OFOG, Stockholms Fredsförening, Kvinnor för fred

Fler fredsföreningar