Sista delen i Video Storytelling

Sista delen i vårt Video Storytelling projekt i Groznyj genomfördes av nu i början av januari och vi vill dela med oss i hur det har gått.

Den första workshoppen genomfördes redan förra våren och fokuserade på det praktiska hantverket kring dokumentärfilm. Deltagarna fick skapa eget material och lärde sig hur man använder en kamera, hur man klipper material och vilka tekniker som kan skapa stämning och effekt. Den andra workshopen, som genomfördes nu i januari, hade fokus på berättandet. Hur man bygger en historia som fångar tittaren. Något som är minst lika viktigt för filmskapare är förmåga att formulera sin idé för potentiella finansiärer, skapa en budget och lägga upp en projektplan.

Workshoppen pågick under en vecka med 5 deltagare som arbetar med tre projektidéer. Samtliga deltog i den tidigare workshopen under våren 2016.

Tre tjejer vill skapa en dokumentärserie kopplad till en interaktiv hemsida som hjälper unga i Tjetjenien att hitta meningsfulla aktiviteter så som gratis lektioner i engelska, konstkurser, teater klasser och andra aktiviteter. Dokumentärserien skall vara anpassad för att spridas genom sociala medier och på youtube. Tjejerna har blivit nominerade till ett stipendium som delas ut av den Tjeckiska organisationen ”People in Need” som anordnar ”One World Festival” i Prag den 7-16 mars. Vi håller tummarna för att de får stipendiet.

En annan deltagare har tack vare den första workshopen fått arbeta med en lokal organisation som jobbar med handikappade personer. Hans ide för sin dokumentärfilm är att följa en idrottsman som tränar inför Paralympics. Idrottsmannen tränar Taikwondo och är dövstum. På grund av de ryska dopningskandalerna, som ledde till att alla ryska idrottsmän portades från framtida tävlingar, är det nu oklart om han kommer kunna delta eller inte. Trots detta fortsätter han sin hårda träning och alla sina förberedelser för att vara redo om hans dröm går i uppfyllelse. För att kunna kommunicera med idrottsmannen har deltagaren börjat träna teckenspråk och han har redan träffat idrottsmannen som gärna vill vara med i hans film. Vi hoppas nu på att han ska kunna finansiera sin idé och ser fram emot att se resultatet.

Den sista projektidén är en blandning av fiktion och verklighet då en kille vill skildra sin mammas kontroversiella beslut att uppfostra honom ensam efter att föräldrarna separerade då han var liten. I Tjetjenien är det mannen som får vårdnaden om barnen vid skilsmässa och moderns beslut att uppfostra honom själv har utmanat normen och traditionen. Dokumentären bygger på intervjuer med hans mamma och spelscener på platser där avgörande händelser utspelat sig.

Vi är så stolta och glada att vi har fått vara en del i dessa unga personers utveckling och hoppas att de lyckas med sina framtida planer! Stort tack till vår samarbetspartner Women for Development och vår workshopledare Olga för ert fantastiska arbete!

Här är ett litet klipp som en av deltagarna skapat från workshopen i Groznyj.

 

Animating Art in Chechnya

1 December 2016  |  Aktiviteter, Tjetjensk animation

Just nu pågår en febril aktivitet i St Petersburg där deltagarna i Animation art in Chechnyaa håller på att avrunda en veckas workshop. Deltagarna, som kommer från Tjetjenien, är uppdelade i två grupper. En som jobbar med grundläggande animation och mänskliga rättigheter och en som jobbar med redigering och klippning av material som de har skapat tillsamman med barn och ungdomar under hösten.

img_1791

Hälften av deltagarna var i Malmö sista veckan i september där de lärde sig grunderna i animation av Brigitta och Johanna på Råfilm. Deltagarna fick också utbildning i Mänskliga Rättigheter och Barnkonventionen av Fanny Davidsson. Både Brigitta och Fanny är med i St Petersburg och jobbar vidare med grupperna. Under veckan i Malmö gjorde deltagarna små korta filmer där det med hjälp av barnkonventionen lyfte olika samhällsfrågor. Ifrågasättande av samhällsnormer- och strukturer genom kulturella uttryck luckrar upp de hårda samtalsklimatet och är ett av få accepterade sätt att kritisera det rådande läget. Filmerna visades på Uppercut i Malmö i slutet av veckan. Under hösten har deltagarna använt sina kunskaper genom att arbeta med barn och unga i Tjetjenien för att ge dem möjlighet att reflektera över rättighetsfrågor och barnkonventionen. Det ska bli spännande att se resultatet av allt arbete som lagts ner!

img_1771

Bilderna är från workshopen i Malmö och närmare uppdatering om St Petersburg kommer inom kort.

img_2750

Animating Art in Chechnya!

23 September 2016  |  Möten, Okategoriserade, Tjetjensk animation

Här kommer en liten uppdatering om vårt projekt Animating Art in Chechnya!

img_4163

Vi jobbar sedan i våras med projektet Animating Art in Chechnya med huvudfokus på att utbyte och utbildning i animationsfilm för pedagoger, med så kallade ToT (training of trainers). Syftet är dels att ge unga i Norra Kaukasus tillgång till animationsfilmstekniker och kunskap om sina rättigheter, dels att skapa förutsättningar för engagerade personer i Tjetjenien att använda film som ett uttryck för samhällskritik. Vi jobbar tillsammans med två tjetjenska organisationer ”Women for Development” och ”Youth for the Future” och projektet finansieras av Svenska Institutet.

Vår partnerorganisation ”Women For Development” jobbar för att stärka kvinnor och kvinnors rättigheter i regionen. De utför ett viktigt grundläggande arbete kring jämställdhetsfrågor och rehabilitering för kvinnor som utsatts för övergrepp och som lider av trauman från kriget. De använder sig ofta av kreativa uttryckssätt, så som olika konstformer och yoga, och som generellt sätt är mindre kontroversiella att arbeta med i det hårda samhällsklimatet.Vår andra partner, ”Youth For The Future” är en helt volontärdriven organisation som utgör en samlingsplats för ungdomar som är intresserade av fredlig samhällsförändring och aktivism. Många utav deltagarna i vårt projekt har vi fått kontakt med genom denna mycket drivna samling av unga aktivister.

Förutom huvudspåret kring animationsfilm ingår också arbete med “video storytelling”. I sommar genomfördes en en första workshop i Kabardino-Balkarien (Norra Kaukasus) med 12 deltagare från de olika organisationerna. Två dokumentärfilmare, Nikita och Olga, höll i en workshop om både de praktiska och teoretiska bakom filmskapandet. Deltagarna bestod av konst- och film intresserade ungdomar som vill använda kameran som ett verktyg för att påverka och ska positiv förändring i samhället. Workshopen var intensiv och väldigt lyckat, bilderna i det här inlägget kommer från den workshoppen.

Nu den 17 september är det dags för animations-workshop, då 4 deltagare från Norra Kaukasus kommer till Malmö för en veckas utbildning inom animationsfilm, mänskliga rättigheter och rättighetspedagogik. Syftet är att de sedan skall åka ut på skolor i Norra Kaukasus och prata med barn och unga om deras rättigheter och om hur de kan gestalta dessa genom animationsfilm. I Malmö jobbar vi tillsammans med RåFilm (aktivistiskt filmarkollektiv) och Fanny Davidsson (konflikthanterings och MR-pedagog) för att få ihop ett spännande intensivt program som varvar det praktiska med teori.

Under hösten sker aktiviteter ute på skolor i Norra Kaukasus och under vintern och nästa våren sker återträffar, ytterligare aktiviter med vidareutbildning och filmvisningar av skapat material.

Vi kan också komma med den mycket glädjande nyheten att ”Goethe-institutet” som just nu arbetar med ett stort EU-projekt HUMRA (Human Rights Animation), har valt att gå in och stötta delar av våra aktiviteter under hösten, vilket har gett oss fler möjligheter! Hurra hurra!

Mer uppdateringar kommer löpande.

Att animera tjetjensk konst – färdiga filmer!

Vi har nu gjort klart projektet för att på ett litet annorlunda sätt diskutera svåra frågor och positivt verka för ett fredligare samhälle.

Tillsammans med RåFILM och tjetjenska Women for Development genomförde vi ett projekt för att lära unga tjetjenska konstnärer att göra animationsfilm, med stöd av Svenska institutet. Målet har varit att stärka  kreativa verktyg för att behandla viktiga frågor, i detta fall handlar det t ex om tunga krigsminnen och drömmar om en fredlig värld. I Tjetjenien är det få som idag gör animationsfilm, och vi tycker att det är ett spännande medium för att beröra tunga ämnen som är mer tillgängligt och roligare att se.

I november gjordes det sista momentet av projektet, då tre tjetjenska konstnärer kom till Sverige för att under vecka arbeta med sina idéer och tillsammans med RåFILM göra filmer av sin konst. Det blev tre kortare animationer, alla gjorda med olika tekniker. Filmerna är länkade nedan med engelsk textning.

” War. Linen from the past ” by Asya Umarova

War – Linen From The Past on Vimeo.

” Look Inside ” by Musa Bersunkaev

Look Inside on Vimeo.

” Who Framed the Red Smiley ” by Maga Betirov

Who Framed the Red Smile? on Vimeo.

Besök och konstveckan i Sverige

1 February 2015  |  Okategoriserade, Tjetjensk animation

Under en intensiv vecka kom tre tjetjenska konstnärer för att arbeta med sina animationer tillsammans med RåFILM i Malmö. Förutom långa arbetspass för att teckna, fotografera och datoranimera genomförde vi en rad aktiviteter. Svenska Freds lokalförening i Lund-Malmö var med gjorde en uppskattade utflykter med besökarna. Sista kvällen hade vi en gemensam middag med alla inblandade och visning av de nytillverkade tjeneksa animationerna.

Vi vill tacka alla inblandade, det är varit ett oerhört spännande projekt med starka minnen och nya lärdomar!

Foton från arbetet under tjetjenernas besök, hos RåFILM tagna av Sascha Fülscher.

storybook 1    storybook 2

Musa Bersunkaev    Asya Umarova

Maga Betirov    animation show

 

Sista workshopdagen, Asyas film!

7 November 2014  |  Okategoriserade, Tjetjensk animation

” War. Linen from the past ”    by Asya Umarova

Översättning:

War. Linen from the past

Memories come to us regardless of our internal controls. As if they are hung with clothespins on display. You can’t cover or hide from them.

Our family was in Chechnya during the first and the second war. Because of the lack of electricity, we used kerosene lamps. A strong smell came from them. Unwittingly we had to inhale it.
I cannot stand this smell, from gasoline or diesel fuel. Therefore, I fell ill: i was sick and dizzy in the head.
With a kerosene lamp, we descended to the basement, when they were bombing heavily. The entire war, life was linked to this item.
I can’t forget the black soiled linen after air-raids. They were covered with a layer from burning oil wells, which were bombed. They reminded me of these kerosene lamps.

They live on in people’s memories like black sheets hung out on display.
Like black sheets, that are impossible to throw away or wash clean.
Eternal drying. Linen from the past – each one has their own.

Första animationen färdig, dag 3

24 September 2014  |  Tjetjensk animation

Den första tjetjenska filmen som Bella gjorde under torsdagen.

Vi ser ett öga som beskådar staden Grozny förändring.


 

Workshop dag 2

10 September 2014  |  Tjetjensk animation
Workshop dag 2

Efter första dagens genomgång av olika tekniker och utveckling av historierna har konstnärerna idag börjat att arbeta med olika animationsprogram. Bilden är en skärmdump med en karaktär som Achmed tecknat och en bakgrund som Bella målat.

De är båda med i workshopen och lär sig animation med stopmotion-teknik och keyframe-animation.

Workshop i Tjetjenien dag 1

9 September 2014  |  Tjetjensk animation
Workshop i Tjetjenien dag 1

Första dagens workshop med konstnärer i Groznyj. Två av de deltagande unga konstnärerna diskuterar här sina idéer om vad de vill berätta genom animerad konst. Under de kommande dagarnas  workshop ska dessa korta historier få liv genom olika animationstekniker.

Att animera tjetjensk konst

9 September 2014  |  Tjetjensk animation

RåFILM och Stockholms Freds gör animationsfilm-projekt i Tjetjenien

RåFILM och Stockholms Fredsförening samarbetar just nu i ett “Creative force”-projekt med stöd av Svenska Institutet. Organisationerna besöker Norra Kaukasus för att samarbeta med tjetjenska konstnärer och producera animerad film. Utbytesprogrammet riktar sig till unga tjetjener som vill uttrycka sig med nya medel och berätta historier genom att göra animationer baserat på deras egna material. Det långsiktiga målet är att lyfta fram positiva och kreativa unga människor som verkar för ett fredligt och mångsidigt samhälle med kulturella och sociala diskussioner.

Bakgrund

Att vara konstnär i Norra Kaukasus är inte lätt, särskilt inte som kvinna, och accepteras ofta inte av samhället. Under de senaste åren har kulturlivet utvecklats i regionen, genom att konst lärs ut i skolor, utställningsrum har skapats och konstnärer har kunnat delta i ryska och internationella utställningar. Men det är fortfarande mycket ont om kreativa erfarenheter och stöd för konstnärliga uttryckssätt..

Norra Kaukasus är en instabil region härdad av konflikter, med en oviss framtid och begränsade möjligheter för en majoritet av folket. Att engagera sig för fred och mänskliga rättigheter genom kulturellt och socialt arbete är kanske ett av de få arbetssätt som är möjligt.

Samtidigt som det finns få sätt för tjetjenska konstnärer att komma i kontakt med internationella nätverk av konstnärer, är det få i Sverige som känner till dagens situation i Norra Kaukasus.

Genom att bidra till att stärka unga tjetjenska konstnärer och visa på den positiva kreativitet som finns, visar projektet hur visuell konst och kreativitet kan vara ett sätt att sprida glädje och lysa upp platser som annars är mörka.

Så här går det till

Samarbetet riktar sig främst till unga konstnärer, med särskilt fokus på kvinnliga sådana som i sitt arbete tar upp samhällsproblem och begränsade mänskliga rättigheter. Aktiviteterna under utbytet uppmuntrar också till historieberättande med fokus på positiva erfarenheter och lösningar på problematiska situationer. Alla inblandade i projektet är överens om att friheten i att skapa konst är en grundläggande rättighet i samhället. Ett samhälle som tillåter normkritiska förhållningssätt kan genom detta utvecklas och bli mer öppet och inkluderande.

Genom en utlysning har de svenska organisationerna fått kontakt med unga tjetjenska konstnärer som har ett intresse av att utveckla berättelser med animerad konst. Under det svenska besöket i Tjetjenien i september påbörjas samarbetet då alla lär sig av varandra och med relativt enkla medel skapas grunden för några animerade kortfilmer. Under hösten kommer de animerade filmerna att utvecklas och i november ska tjetjenska konstnärer komma till Sverige för att fortsätta samarbetet med gemensamma aktiviteter.

Vad som ska uppnås

Målet för projektet är att skapa ett svensk-ryskt samarbete med kulturell och social aktivism genom en samproduktion av animerad film. Långsiktigt ska utbytet stärka unga och kvinnliga konstnärer i Tjetjenien och öka möjligheten för gränsöverskridande konstnärlig verksamhet.

Fler fredsföreningar: