Att animera tjetjensk konst – färdiga filmer!

Vi har nu gjort klart projektet för att på ett litet annorlunda sätt diskutera svåra frågor och positivt verka för ett fredligare samhälle.

Tillsammans med RåFILM och tjetjenska Women for Development genomförde vi ett projekt för att lära unga tjetjenska konstnärer att göra animationsfilm, med stöd av Svenska institutet. Målet har varit att stärka  kreativa verktyg för att behandla viktiga frågor, i detta fall handlar det t ex om tunga krigsminnen och drömmar om en fredlig värld. I Tjetjenien är det få som idag gör animationsfilm, och vi tycker att det är ett spännande medium för att beröra tunga ämnen som är mer tillgängligt och roligare att se.

I november gjordes det sista momentet av projektet, då tre tjetjenska konstnärer kom till Sverige för att under vecka arbeta med sina idéer och tillsammans med RåFILM göra filmer av sin konst. Det blev tre kortare animationer, alla gjorda med olika tekniker. Filmerna är länkade nedan med engelsk textning.

” War. Linen from the past ” by Asya Umarova

War – Linen From The Past on Vimeo.

” Look Inside ” by Musa Bersunkaev

Look Inside on Vimeo.

” Who Framed the Red Smiley ” by Maga Betirov

Who Framed the Red Smile? on Vimeo.

Tankar från ett tjeckiskt fredsläger

18 January 2015  |  Vapenexport och krig

Vi anländer sent på kvällen till en stuga ute mitt ute i skogen, utanför Brno, Tjeckiens andra största stad. Vi är 6 stycken svenskar som är trötta efter en lång resa, men vi är också förväntansfulla. Vi möts av ett gäng glada slovaker och tjecker när vi kommer in i stugan. Vi är här för att delta i ett fredsläger med fokus på problemen med vapenexport. Vissa av oss är nybörjare och andra har jobbat på med frågan länge. Det är just det som är meningen, att vi med olika mycket kunskap ska mötas, lära av varandra och blicka framåt.

Läs mer

Filmtajm på öppna måndagsmötet den 11 november kl 17.30 på Södermannagatan 38!

8 November 2013  |  Möten, Vapenexport och krig
Filmtajm på öppna måndagsmötet den 11 november kl 17.30 på Södermannagatan 38!

På måndag träffas vi för att titta på filmklipp , diskutera aktuella fredsfrågor och brainstorma kring kommande aktiviteter!

Är du ny medlem kan det här vara ett bra tillfälle att träffa andra aktiva och få veta lite mer om Svenska Freds!

Vi ses på Demokratipiloternas Kafé Dynamo på Södermannagatan 38.

Skicka gärna förslag på intressanta och gärna korta filmklipp som berör aktuella fredsfrågor till stockholm@svenskafreds.se

Världen behöver inte fler stridsflygplan – brev till försvarsminister Karin Enström (M)

27 December 2012  |  Påverkansarbete, Vapenexport och krig
Världen behöver inte fler stridsflygplan - brev till försvarsminister Karin Enström (M)

Riksdagen gav i december regeringen klartecken att beställa mellan 40 och 60 nya Jas Gripen plan. Stockholms Freds skickade 233 namnunderskrifter till försvarsministern och kräver att de 90 miljarder som planen beräknas kosta istället läggs på civila insatser för att förebygga konflikter.

Brevet till försvarsministern: 

Hej Karin,

Med anledning av anslagen till utveckling och anskaffning av Jas 39 Gripen E; 

På vilket sätt ska dessa enorma anslag bidra till en tryggare och säkrare värld?

För att kunna verka för fred och säkerhet i Sverige och världen, vilka specifika behov menar du att nuvarande flygvapen inte kan uppfylla?

Är du medveten om hur mycket diplomati, krishantering, medling, resursfördelning och samhällsutveckling med civila medel som skulle kunna genomföras med motsvarande summor?

Vi anser att motsvarande summor skulle kunna göra otroligt mycket mer för att göra både Sverige och världen säkrare, tryggare och fredligare.

Använd pengarna till att förebygga konflikter med fredliga och civila medel! Detta skulle på alla sätt vara mer effektivt för fred och säkerhet än att bygga upp både vårt eget och andra länders militära makt.

Vänliga hälsningar,
Stockholms Fredsförening
genom Björn Eriksson

 

Bilaga 1 – Fotografi

Namnunderskrifter

Stockholms Fredsförenings banderoll tillsammans med insamlade namnunderskrifter med texten:

Världen behöver inte fler stridsflygplan. Jag vill att Sverige stoppar planerna på att utveckla Super-Jas. Istället för att lägga mer pengar på försvaret och ett nytt Super-Jas bör Sverige satsa på att arbeta för att förebygga konflikter med civila medel.

Bilaga 2 – Excel-fil
Namnlista på de 223 personer som skrivit under Stockholms Freds upprop till försvarminister Karin Enström.

Många trotsade vädret för att demonstrera mot vapenmässa

28 November 2012  |  Påverkansarbete, Vapenexport och krig

Foto: Jonath MathewDen 28 november klockan 17:00 samlades ca 150 personer utanför Stockholmsmässan i Älvsjö för att delta i en demonstration och en gatuteater mot den militära vapenmässan FDS Nordic. Många trotsade kylan, vinden, regnet och snön för att visa sitt motstånd mot militära vapenmässor och svensk vapenhandel under parollen “Stoppa Dödsmässan!”.

– Sverige är redan världens största vapenexportör räknat per invånare. Det sista vi behöver är en militär vapenmässa för att främja att vi sprider ännu mer död och lidande i världen, säger Puma Berg från nätverket Ofog.

– De flesta svenskar är emot vapenexporten, sa Axel Lagergren, medlem i Stockholms fredsförening.

– Det enda vi verkligen behöver göra är att samlas och lyfta fram vad vi tycker. Vi kan förändra det här!

Efter tal från Axel Lagergren (Stockholms Freds), Hanna Lidman (Grön Ungdom) och Jonathan Feldman (Stockholms Universitet), dog demonstranterna en symbolisk död till tonerna av ett rekviem, framfört av ett nätverk av improvissationsmusiker. Under ungefär 10 minuter fortsatte musiken medan gravljus placerades ut bland demonstranterna. Sedan reste sig demonstranterna och lyssnade till Annika Spalde, aktiv i Ofog och Kristna Fredsrörelsen, som avslutade demonstrationen.

Demonstrationen mot vapenmässan hade en god uppslutning, till skillnad mot själva vapenmässan som har fått kämpa med inställda seminarier, uteblivna utställare och få deltagare, enligt rapport från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. 

Bland de fredsföreningar och nätverk som deltagit i aktionen finns Ofog, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Stockholmskretsen, Kvinnor för fred och Stockholms fredsförening.

Die-in vid vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

Die-in vid vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

Die-in utanför vapenmässan i Älvsjö

Foto: Jonath Mathew

Foto: Jonath Mathew

Axel Lagergren, Stockholms Freds, vid demonstration mot vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

 

Miljontals kronor till framtidens stridsplan Super-JAS

2 September 2012  |  Vapenexport och krig

Nu är det alltså dags igen för Sverige att rusta upp med JAS-Gripen för miljontals kronor. SAAB AB har lyckats få Schweiz att beställa 22st Super-JAS, och regeringen vill att Sverige ska rusta upp med 40 – 60 stycken. Affären är inte helt klar än då Schweiz ska först ha en folkomröstning om detta. Jag undrar varför inte vi svenska medborgare också kan få rösta om regeringen ska öka budgeten till försvarsindustrin? 300 miljoner kronor extra år 2013 och 2014 samt en årlig ökning med 200 miljoner kronor från 2015.  Varför inte ge ekonomiska resurser till att utveckla fredlig konflikthantering? Sverige borde vara bäst på fred, inte på att sälja vapen.

Någon i Stockholmsfreds kanske vill fortsätta tråden och förklara nya Super-JAS?

/ Jonna Wijk

Mer om Super-JAS:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/regeringens-super-jas-lyfter-inte-forsvaret_7453598.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sverige-koper-nya-super-jas_7448458.svd

Inbördeskrig i Syrien

17 June 2012  |  Vapenexport och krig

Barn i Homs i Syrien. Foto från the Guardian.

I över ett år har våldet trappats upp i Syrien. Sedan mars 2011 har regimen i Syrien brutalt försökt förtrycka det syriska folkets uppror. Ett vapenstillestånd mellan rebellerna och regeringsarmén skulle ha inträtt den 12 april 2012, men istället har våldet fortsatt. Tusentals människor har dött. FN rapporterar att barn används som mänskliga sköldar.

Den 16 juni ställde FNs observatörsgrupp i Syrien in sina observationer på grund av det upptrappade våldet.

Ryssland, Kina och USA kan inte enas i FNs säkerhetsråd om FN-åtgärder för att stoppa våldet.

Under tiden förvärras den humanitära situationen och fler människor mister livet.

Det är hemskt att det här pågår och att inte kunna påverka. Eller kan man påverka utvecklingen i Syrien?

Svenska Freds ordförande Anna Ek har skrivit ett blogginlägg om vissa svenska politikers tvivelaktiga agerande som påverkar situationen i Syrien:

  • Ryska vapen till Syrien transporteras över svenska vatten. 
  • Sveriges försvarsminister Karin Enström träffar en rysk general om “gemensamma intressen”
  • Sverige gör affärer med Saudiarabien som understödjer rebellerna i Syrien

Svenska politiker kan vi i alla fall påverka. I alla fall försöka påverka. Och även om de inte kan stoppa våldet i Syrien, så är det allra absolut minstaste de kan göra att inte bidra till att möjliggöra våldet där. Exempelvis kan de försöka att inte på något sätt stödja vapenexport dit.

Troligtvis kan de göra mer än så. Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihets generalsekreterare Josefine Karlsson har skrivit ett  blogginlägg om att det inte finns enkla lösningar, men det finns i alla fall områden där det går att försöka göra någonting:

  • frågan i Syrien kan tas upp i FNs generalförsamling enligt den princip som inrättades 1950
  • stater kan agera för att upprätta en humanitär zon i Syrien
  • man kan trycka på Ryssland för att sluta sälja vapen till Syrien
  • om man enas om en militär insats i Syrien kan man kräva en plan för vad som ska hända efter insatsen
Och på onsdag, den 20 juni klockan 18-20 anordnas det en manifestation för barnen i SyrienSergels Torg Södermalmstorg (Slussen) i Stockholm. Genom att gå dit kan man visa sitt stöd för alla de barn som lider just nu i Syrien.

/Amanda

Fler fredsföreningar: