Verksamhetsberättelse 2016

22 February 2017  |  Aktiviteter, Årsmöten, Möten, Okategoriserade

Kära medlemmar!

Här hittat ni vår Verksamhetsberättelse för 2016:

Verksamhetsberättelse 2016

Samt 4 motioner inför årsmötet 19 mars:

Alla motioner

Håll till godo och ses om en månad!

Väl mött!

Styrelsen

Sista delen i Video Storytelling

Sista delen i vårt Video Storytelling projekt i Groznyj genomfördes av nu i början av januari och vi vill dela med oss i hur det har gått.

Den första workshoppen genomfördes redan förra våren och fokuserade på det praktiska hantverket kring dokumentärfilm. Deltagarna fick skapa eget material och lärde sig hur man använder en kamera, hur man klipper material och vilka tekniker som kan skapa stämning och effekt. Den andra workshopen, som genomfördes nu i januari, hade fokus på berättandet. Hur man bygger en historia som fångar tittaren. Något som är minst lika viktigt för filmskapare är förmåga att formulera sin idé för potentiella finansiärer, skapa en budget och lägga upp en projektplan.

Workshoppen pågick under en vecka med 5 deltagare som arbetar med tre projektidéer. Samtliga deltog i den tidigare workshopen under våren 2016.

Tre tjejer vill skapa en dokumentärserie kopplad till en interaktiv hemsida som hjälper unga i Tjetjenien att hitta meningsfulla aktiviteter så som gratis lektioner i engelska, konstkurser, teater klasser och andra aktiviteter. Dokumentärserien skall vara anpassad för att spridas genom sociala medier och på youtube. Tjejerna har blivit nominerade till ett stipendium som delas ut av den Tjeckiska organisationen ”People in Need” som anordnar ”One World Festival” i Prag den 7-16 mars. Vi håller tummarna för att de får stipendiet.

En annan deltagare har tack vare den första workshopen fått arbeta med en lokal organisation som jobbar med handikappade personer. Hans ide för sin dokumentärfilm är att följa en idrottsman som tränar inför Paralympics. Idrottsmannen tränar Taikwondo och är dövstum. På grund av de ryska dopningskandalerna, som ledde till att alla ryska idrottsmän portades från framtida tävlingar, är det nu oklart om han kommer kunna delta eller inte. Trots detta fortsätter han sin hårda träning och alla sina förberedelser för att vara redo om hans dröm går i uppfyllelse. För att kunna kommunicera med idrottsmannen har deltagaren börjat träna teckenspråk och han har redan träffat idrottsmannen som gärna vill vara med i hans film. Vi hoppas nu på att han ska kunna finansiera sin idé och ser fram emot att se resultatet.

Den sista projektidén är en blandning av fiktion och verklighet då en kille vill skildra sin mammas kontroversiella beslut att uppfostra honom ensam efter att föräldrarna separerade då han var liten. I Tjetjenien är det mannen som får vårdnaden om barnen vid skilsmässa och moderns beslut att uppfostra honom själv har utmanat normen och traditionen. Dokumentären bygger på intervjuer med hans mamma och spelscener på platser där avgörande händelser utspelat sig.

Vi är så stolta och glada att vi har fått vara en del i dessa unga personers utveckling och hoppas att de lyckas med sina framtida planer! Stort tack till vår samarbetspartner Women for Development och vår workshopledare Olga för ert fantastiska arbete!

Här är ett litet klipp som en av deltagarna skapat från workshopen i Groznyj.

 

Kallelse till årsmöte

4 February 2017  |  Möten, Okategoriserade, Seminarier

Kära fredsvänner, det är åter dags för årsmöte.

19/3 kl. 12.00- 16.00
bjuder vi in till möte på ABF på Sveavägen 41. Vi kommer vara I Per Albin rummet på första våningen.
Motioner till mötet skickas till stockholm@svenskafreds.se senast den 19/2.
Vi vill även uppmana er att nominera personer till valberedningen, detta görs till Åke Hansén, ake.hansen@hotmail.se

Planeringen av protester inför Krigsövningen Aurora är i full gång. Följande har redan gjorts av den stora gruppen i Göteborg som dragit igång kampanjen:
– Ett flygblad har tagits fram och tryckts i 25 000 ex (möjlighet finns att snabbt trycka tre gånger fler).
– En hemsida har registrerats, lagts upp och utvecklas i detta nu.
– En överenskommelse har gjorts om möjliga deltagare (alla organisationer och privatpersoner – inte politiska partier).
– En kamphelg har bokats och getts tydliga ramar (15-18/9).
Kom på planeringsmöte 13/2 18.00-20.00 på Sigtunagatan 11 (T-bana Odenplan).
För mer info maila info@stoppaaurora.se.

Missa inte heller del 2 i samtalsserien som vi är med och arrangerar på ABF med titel ”Kärnvapen och Norden”. Samtalet är mellan Pierre Schori, fd biståndsminister (s), fd FN-ambassadör och fd riksdagsledamot (s) och Gunnar Westberg, Svenska läkare mot kärnvapen (SLMK) och modereras av Hans Lindqvist, fd EU-parlamentariker (c) den 6/2 kl 18.00 i Palme Salen.

Vi ses den 19/3 om inte förr!
Varmt välkomna!

Julefrid

God Jul! 

14947614_1254163961314585_4643897968819360002_n

Stockholms Freds har haft sitt sista möte för den här terminen! Tack ni som kom till Dynamo för att ännu en gång samtala om Freden och vårt arbete. Dagen innan vårt sista möte på Dynamo, den 5/12, hade Linda Åkerström releasefest på Brooklyn Bar för årets Julklapp: “Den Svenska Vapenexporten”. Äntligen finns nu samlad information gällande Sveriges kontroversiella politik!!

I lokalföreningen jobbar vi på med vårt animationfilmprojekt med den Tjetjenska organisationen Women for Development, ett roligt och utmanande projekt som pågår till i maj nästa år. Våra 5 arbetsgrupper har arbetet med olika intensitet under hösten. Uppföljning på vad som hänt kommer i Januari.

Det som är viktigt just nu är att, Pelle Sunvisson är i kontakt med Fredsam i Göteborg, har tagit på sig att presentera planerna inför den gigantiska krigsövningen Aurora. Den 13 december kommer Pelle och presenterar planen på Nej till Natos möte på Solidaritetshuset kl 18.00.

Vi kommer fortsätta att ses på Dynamo under våren och hoppas kunna komma igång med en film/ diskussionskväll i slutet av januari. Vi hoppas på mer samarbete med andra organisationer gällande aktioner i samband med Aurora, i kampen mot kärnvapen samt kring en föreläsningsserie som vi stödjer tillsammans med Nej till Nato och Kvinnor för Fred.

Mer info om allt detta kommer i januari! Nu önskar vi er en lång härlig ledighet!

Vill ni ge bort fred i jul? Vi har superfina julkort, eller varför inte ge bort den nya boken “Den Svenska Vepenexporten“?

God jul och gott nytt år!

Kajsa och Pelle

 

 

 

 

 

Stormöte

7 November 2016  |  Möten

Välkomna på stormöte!

I september skapades det olika arbetsgrupper och vi är nyfikna på hur arbetet har gått och vad vi planerar för våren. Den 6 december ses vi som vanligt på Dynamo (Södermannagatan 38) kl 18.00. Nya och gamla medlemmar är varmt välkomna på julfika och kunskapsutjämning!

Kl 19.00 kommer även andra lokala fredsföreningar för att informeras om Fredsams planerade aktioner i samband med stridsövningen Aurora. Vår förhoppning är att vi tillsammans ska kunna genomföra aktioner i protest mot detta.

Hoppas vi ses då!

Animating Art in Chechnya!

23 September 2016  |  Möten, Okategoriserade, Tjetjensk animation

Här kommer en liten uppdatering om vårt projekt Animating Art in Chechnya!

img_4163

Vi jobbar sedan i våras med projektet Animating Art in Chechnya med huvudfokus på att utbyte och utbildning i animationsfilm för pedagoger, med så kallade ToT (training of trainers). Syftet är dels att ge unga i Norra Kaukasus tillgång till animationsfilmstekniker och kunskap om sina rättigheter, dels att skapa förutsättningar för engagerade personer i Tjetjenien att använda film som ett uttryck för samhällskritik. Vi jobbar tillsammans med två tjetjenska organisationer ”Women for Development” och ”Youth for the Future” och projektet finansieras av Svenska Institutet.

Vår partnerorganisation ”Women For Development” jobbar för att stärka kvinnor och kvinnors rättigheter i regionen. De utför ett viktigt grundläggande arbete kring jämställdhetsfrågor och rehabilitering för kvinnor som utsatts för övergrepp och som lider av trauman från kriget. De använder sig ofta av kreativa uttryckssätt, så som olika konstformer och yoga, och som generellt sätt är mindre kontroversiella att arbeta med i det hårda samhällsklimatet.Vår andra partner, ”Youth For The Future” är en helt volontärdriven organisation som utgör en samlingsplats för ungdomar som är intresserade av fredlig samhällsförändring och aktivism. Många utav deltagarna i vårt projekt har vi fått kontakt med genom denna mycket drivna samling av unga aktivister.

Förutom huvudspåret kring animationsfilm ingår också arbete med “video storytelling”. I sommar genomfördes en en första workshop i Kabardino-Balkarien (Norra Kaukasus) med 12 deltagare från de olika organisationerna. Två dokumentärfilmare, Nikita och Olga, höll i en workshop om både de praktiska och teoretiska bakom filmskapandet. Deltagarna bestod av konst- och film intresserade ungdomar som vill använda kameran som ett verktyg för att påverka och ska positiv förändring i samhället. Workshopen var intensiv och väldigt lyckat, bilderna i det här inlägget kommer från den workshoppen.

Nu den 17 september är det dags för animations-workshop, då 4 deltagare från Norra Kaukasus kommer till Malmö för en veckas utbildning inom animationsfilm, mänskliga rättigheter och rättighetspedagogik. Syftet är att de sedan skall åka ut på skolor i Norra Kaukasus och prata med barn och unga om deras rättigheter och om hur de kan gestalta dessa genom animationsfilm. I Malmö jobbar vi tillsammans med RåFilm (aktivistiskt filmarkollektiv) och Fanny Davidsson (konflikthanterings och MR-pedagog) för att få ihop ett spännande intensivt program som varvar det praktiska med teori.

Under hösten sker aktiviteter ute på skolor i Norra Kaukasus och under vintern och nästa våren sker återträffar, ytterligare aktiviter med vidareutbildning och filmvisningar av skapat material.

Vi kan också komma med den mycket glädjande nyheten att ”Goethe-institutet” som just nu arbetar med ett stort EU-projekt HUMRA (Human Rights Animation), har valt att gå in och stötta delar av våra aktiviteter under hösten, vilket har gett oss fler möjligheter! Hurra hurra!

Mer uppdateringar kommer löpande.

Höststrategi

23 September 2016  |  Möten, Okategoriserade

Fredsvänner!

Nu har Stockholms Freds haft sitt första möte för hösten. Målet med mötet var att lägga upp en strategi för kommande arbete. Resultatet är mycket lovande. På mötet bildades fem arbetsgrupper för lika många viktiga och prioriterade fredsfrågor. En beskrivning av var och en av grupperna finns nedan. Där finns också kontaktuppgifter till en av personerna i gruppen. För den som är intresserad är det alltså bara till att höra av sig – alla behövs i fredsarbetet.

Eftersom vi nu organiserar arbetet kring arbetsgrupper kommer de större, gemensamma mötena att ske något mer sällan. Det betyder emellertid inte att det kommer att saknas möten att gå på. Vi har en tid på Dynamo (Södermannagatan 38) måndagar ojämna veckor 18.00-20.00. Såväl arbetsgrupper som mer allmänt intresserade kan då samlas för planering och häng.

Klicka här för att komma till arbetsgrupperna.

Allt Gott

Kajsa och Pelle

Höststart

5 September 2016  |  Möten
Hej vänner!

Hoppas ni har haft en fin sommar och känner er peppad inför hösten. Som ni vet hade vi planerat att ha höstens första möte måndag 29/8 – så blev det inte. Kanske har vi haft en lite för bra sommar. Nu är vi i alla fall tillbaka på banan! Under sommaren har det varit Fredsläger på Tollarö,  Nordiskt Freds Forum på Biskops Arnö och Fredssamtal i Degefors! Animationsprojektet i Tjetjenien är påbörjat. I slutet av september kommer 4 animatörer till Malmö för en veckas workshop om animation, barnkonventionen och rättighetspedagogik. Superspännande med andra ord!

Men nu är det dags för nya tag! Vad vill ni göra i höst? Vi vill bjuda in till ett första möte för att planera!

Höstens första möte blir måndag 12/9 klockan 18.00 på Dynamo.

Väl mött!

Styrelsen
stockholm@svenskafreds.se

Fred och Migration 9/5

3 May 2016  |  Aktiviteter, Möten
Människor migrerar över gränser av olika anledningar. Vissa är tvingade till det på grund av krig och konflikt. Andra söker bättre ekonomiska och sociala förutsättningar för sig själva och sina barn. Inom världssamfundet diskuteras det ofta om hur världen skall kunna omfördela resurserna från rikare till fattigare länder. Agenda 2030 är de senast av FNs uppsatta mål för att utrota fattigdom, svält och krig. Genom bistånd ska klyftorna reduceras.

 

Det som vi mer sällan pratar om är remitteringar, alltså pengar som migranter som tagit sig till rikare länder själva skickar tillbaka till sina familjer som stannat kvar. Bara 2015 beräknas runt 440 miljarder dollar ha skickats tillbaka på det här sättet människor emellan. Det är mer än tre gånger så mycket som världens samlade bistånd. Samtidigt spenderas miljarder på att stänga människor ute.Migrationens möjligheter och utmaningar. Vilka ska få möjlighet att resa över gränser och vad riskerar vi när vi bygger högre murar runt fort Europa?

Välkomna till ett samtal om migration som en väg till fred.

Dag: 9/5

Tid:18.00

Plats: Dynamo, Södermannagatan 38
Hoppas vi ses!

Välkommen till medlemsmöte UKRAINA

4 March 2016  |  Aktiviteter, Möten, Okategoriserade

Medlemsmöte på tema Ukraina!
Pelle Sunvisson pratar om det stora landet Ukraina vid svarta havets kust och sedan övergår mötet i ett öppet samtal. Som vanligt så ses vi på Dynamo på Södermannagatan 38 kl 18.00!

Intressant diskussion och fika utlovas!

Hoppas vi ses där!

<3

Välkommen till medlemsmöte om aktivism 11 januari

30 December 2015  |  Aktiviteter, Möten

På förra medlemsmötet diskuterade vi värnpliktens nutid och historia. Nu bjuder vi in till ett nytt möte, där My och Benjamin tillsammans håller ett seminarum/workshop om fredsaktivism och en diskussion kring hur vi med aktivismen kan påverka och skapa en fredligare värld.

Som vanligt så möts vi hos Demokratipiloterna (Södermannagatan 38) klockan 18:00, måndagen den 11 januari. Kvällen börjar med My och Benjamins seminarium, och efter det så fortsätter vi att fika och planera det kommande årets arbete.

Både nya och gamla medlemmar är välkomna. Stockholms Fredsförening bjuder självfallet på både mackor och fika.

Välkommen!

Plats: Södermannagatan 38 / Tid: 18:00 / Datum: 11 Januari
Kontakt: Hannes Aspåker (0738356266)

 

Kallelse till årsmöte för Stockholms Fredsförening

26 February 2014  |  Möten

Stockholms Fredsförenings logotyp - det brutna geväret

Välkommen till

Stockholms Fredsförenings årsmöte 2014

Måndagen den 31 mars kl 18.00, i Demokratipiloternas (tidigare Fenix Söders) lokaler på Södermannagatan 38.

Nu är det dags att summera året som gått. Vi ska välja en ny styrelse och behandla inkomna motioner. Missa inte denna chans att påverka din förenings arbete. Det är också en möjlighet att träffa aktiva i föreningen, få veta mer om föreningen och om planer för kommande verksamhet.

Motioner
Motioner skickas till stockholm@svenskafreds.se eller med post till Stockholms Fredsförening, c/o Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Polhemsgatan 4, 112 36 Stockholm.

Valberedning
Har du förslag på personer till styrelsen, eller vill du vara med själv? Mejla till stockholm@svenskafreds.se.

Vi bjuder på fika. Föranmäl dig gärna: stockholm@svenskafreds.se eller till Kristofer Duarte på 070-427 27 78.

Hjärtligt Välkommen önskar Stockholms freds styrelse!

Dagordning

Stockholms Fredsförenings årsmöte 2014

 1. Mötet öppnas
 2. Val av mötesordförande och mötessekreterare
 3. Val av protokolljusterare tillika rösträknare
 4. Fråga om mötet behörigen utlysts
 5. Fastställande av antalet röstberättigade
 6. Fastställande av dagordning
 7. Genomgång av styrelsens verksamhets – och räkenskapsberättelse
 8. Revisorns berättelse
 9. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen
 10. Motioner
 11. Val av ordförande
 12. Val av övriga styrelseledamöter
 13. Val av revisor och revisorssuppleant
 14. Val av valberedning
 15. Övriga frågor
 16. Mötet avslutas

För mer information om vad som händer i Stockholms Fredsförening gå in på http://stockholmsfreds.se/. Du kan också kontakta Stockholms Freds på stockholm@svenskafreds.se.

Ett möte med Kanishka Nawabi

26 February 2014  |  Möten

Kanishka nawabi

Stockolms Freds har bjudit in Kanishka Nawabi, ordförande för den afghanska fredsorganisationen Cooperation for Peace and Unity (CPAU) för att ge sin bild av läget i Afghanistan. Samtalet kommer bland annat ta upp det kommande presidentvalet, säkerhetssituationen och civilsamhällets roll i fredsprocessen.

CPAU, som är Afghanistans äldsta afghanledda fredsorganisation, arbetar med allt från övergripande politiska frågor till konflikthantering på gräsrotsnivå genom peace shuras (fredsråd).

När?: Måndag 3 mars kl 17.30.
Plats: Café Dynamo, Södermannagatan 38

Varmt välkomna!

Filmtajm på öppna måndagsmötet den 11 november kl 17.30 på Södermannagatan 38!

8 November 2013  |  Möten, Vapenexport och krig
Filmtajm på öppna måndagsmötet den 11 november kl 17.30 på Södermannagatan 38!

På måndag träffas vi för att titta på filmklipp , diskutera aktuella fredsfrågor och brainstorma kring kommande aktiviteter!

Är du ny medlem kan det här vara ett bra tillfälle att träffa andra aktiva och få veta lite mer om Svenska Freds!

Vi ses på Demokratipiloternas Kafé Dynamo på Södermannagatan 38.

Skicka gärna förslag på intressanta och gärna korta filmklipp som berör aktuella fredsfrågor till stockholm@svenskafreds.se

Öppet måndagsmöte kl 17.30 på Södermannagatan 38! Tema: Afghanistan!

25 October 2013  |  Möten, Okategoriserade

På måndag träffas vi igen på Södermannagatan 38 kl 17.30!

Den här gången kommer Svenska Freds projektledare Siavash Golzadeh och besöker oss. Han är då precis hemkommen från Afghanistan. Under besöket har Sivash bland annat arbetat med att uppdatera den afghanska fredsorganisationen Cooperation for Peace and Unity’s (CPAU) utbildningsmaterial för de lokala fredsråden.

Medlemmar och andra intresserade är varmt välkomna!

Läs mer här om Afghanistan och vad Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen gör där:
http://www.svenskafreds.se/pax/afghaners-kamp-for-fredsia_web

Anna EK berättar om Burma

27 September 2013  |  Möten, Okategoriserade
Anna EK berättar om Burma

Nyss hemkommen från Burma kommer Anna Ek till vårt öppna medlemsmöte 30 september och berättar om besöket i landet, om utställningen The Vanishing Tribes of Burma och om samarbetet med Aung San Suu Kyi.

Fotoutställningen The Vanishing Tribes of Burma arrangeras av Svenska Freds, med bidrag från Svenska Postkodlotteriet, och vill väcka frågan om nationell försoning och lika rättigheter för alla människor och grupper, genom de unika och inspirerande bilderna av den etniska mångfalden i Burma.

Varmt välkomna på måndag 30 september till Dynamo på Södermannagatan 38 kl 17.30 önskar Stockholms fredsförening!

Internationell fredskonferens

4 September 2013  |  Möten

New-IPB-LOGOVart tredje år har International Peace Bureau (IPB) konferens för att sammanföra medlemmar och sympatisörer och diskutera gemensamma utmaningar. Den 13-15 september hålls stormötet i Stockholm på temat ”The world is over-armed and peace is under-funded”. Programmet ser spännande ut och det blir ett utmärkt tillfälle att träffa många fredskämpar från olika delar av världen. På IPB:s hemsida finner ni hemsidan med all information om konferensen, broschyr och anmälningsblankett.

På fredagskvällen den 13 september är Svenska Freds medarrangör för ett event på Nobelmuseet i Stockholm med både Nobels fredspristagare och överlevare från Hiroshima på besök. Samtidigt passar Svenska Freds på att uppmärksamma och fira att organisationen fyller 130 i år som världens äldsta fredsförening. På lördagskvällen delar IPB ut sitt fredspris, som i år går till Manning. Prisutdelning med tal och konsert sker i Immanuelskyrken.

Vill du vara med och hjälpa till med praktiska saker under konferensen tillsammans med Stockholms freds? Hör av dig till stockholm@svenskafreds.se så berättar vi mer!

Vi som kommer att hjälpa till vid konferensen ses den 10 september i Demokratipiloternas lokaler på Södermannagatan 38 för att planera.

Öppna medlemsmöten varannan vecka från den 3 oktober

10 September 2012  |  Möten
Öppna medlemsmöten varannan vecka från den 3 oktober

Stockholms Fredsförening kommer att ha öppna medlemsmöten på onsdagar varannan vecka från den 3 oktober. Alla nya och gamla medlemmar i Svenska Freds är välkomna till vår möteslokal Fenix Söder för att träffas och prata om fredsfrågor, och kanske planera fler aktiviteter eller aktioner. Skicka gärna ett mail till stockholm@svenskafreds.se för att tala om att du kommer före mötet. Välkommen!

Fenix Söder, Södermannagatan 38

Fenix Söder på Södermannagatan 38

Fenix Söder – café

Fenix Söder dator & soffhörna

Södermannagatn 38

Här ligger Stockholms Freds mötesplats, Fenix Söder- Södermannagatan 38

 

 

Lokalbyte för mötet onsdagen 29e augusti – Polhemsgatan 4

27 August 2012  |  Möten

Mötet på onsdag 17:30-19:00 kommer att äga rum i Svenska Freds nya lokaler på Polhemsgatan 4 på Kungsholmen (inte på Fenix Söder).

Närmsta tunnelbanestation är Fridhemsplan. Bussarna 3, 40, och 62 stannar vid busshållplats Polhemsgatan.

Maila/ring om ni behöver hjälp med att hitta: Stockholm@svenskafreds.se / Amanda 0706542391

Väl mött den 29e!

Möte 29 augusti 17:30-19:00

20 August 2012  |  Möten

Nu drar hösten igång på riktigt! Stockholms Freds har höstens första öppna medlemsmöte den 29 Augusti 17:30-19:00 i vår möteslokal på Fenix Söder. Över lite fika kommer vi planera inför fredsdagen och prata om vad vi vill göra under hösten.

Alla är välkomna på mötet, inbitna fredsaktivister som nyfikna noviser! Det kommer finnas tid att ställa frågor om föreningen, så tveka inte att komma förbi.

Skicka ett mail eller twittra till stockholm@svenskafreds.se så vi vet ungefär hur många som kommer!

Fler fredsföreningar: