Hälsning från den nya styrelsen

3 April 2017  |  Okategoriserade, Påverkansarbete

Hej!

Nu har det gått några veckor sedan årsmötet som vi hade på ABF-huset. Den nya styrelsen vill tacka för förtroendet att fortsätta med fredsarbetet som är väldigt aktuellt nu och som vi kan se att vårt arbete behövs.

Den nya styrelsen har träffats och vi planerar inför kommande år och aktiviteter. Vi kommer återkomma kring det och hoppas att fler medlemmar vill engagera sig, desto fler vi är som engagerar oss desto mer kan vi uträtta. De tidigare projekten kommer nå sin spets senare i år, t ex Auroa gruppen där den tidigare ordföranden Pelle Sunvisson fortsätter att vara en inspirerande kraft för en givande dialog med rysslandsvänner.

Vi är oerhört tacksamma över alla som väljer att engagera sig och ser väldigt positivt på att de tidigare ordförandena fortsätter att vara aktiva. Pelle vid t ex Auroa gruppen och att Kajsa Sörman fortsätter som projektledare för Tjetjenien projektet.

Vi vill även tipsa om att lika vår facebooksida för att få de senaste nyheterna kring det som sker från Stockholmsfreds.

Vi hoppas att just Du, ska välja att engagera dig och kanske komma med något eget förslag eller engagera dig i något av de projekt som vi kommer ta upp i senare utskick.

Vi ses på kommande aktiviteter!

Styrelsen för Stockholms Fredsförening

Morteza Eslahchi, Ordförande

David Hedqvist, ledamot

Diangelo Grönskog, ledamot

Fredrik Frangeur, ledamot

Ulla Magnusson, ledamot

Aurora 17

Aurora 17 är den största militära övningen i sitt slag på över 20 år. Under tre veckor i september 2017 kommer stora delar av Sverige att förvandlas till en övningsplats för krig.

Sammanlagt rör det sig om 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 583 miljoner kronor.

Tio länder (bland dem Polen, Danmark och USA) bjuds in att delta. Det hårt kritiserade värdlandsavtalet är centralt och upp till ett tusen amerikanska elitsoldater kommer att landsättas i Göteborg.

Fredsrörelsen ställer sig djupt skeptiskt till Aurora och kommer under våren planera aktioner i samband med krigsövningen. Stockholms Freds kommer tillsammans med Fredsam, Kvinnor för Fred, Nej till Nato, IKFF och andra föreningar gå samman inför hösten i hopp om att väcka debatt.

Är du intresserad av att engagera dig mot krigsövningen?

Kontakta Pelle Sunvisson på pelle.sunvisson@gmail.com

 

Julefrid

God Jul! 

14947614_1254163961314585_4643897968819360002_n

Stockholms Freds har haft sitt sista möte för den här terminen! Tack ni som kom till Dynamo för att ännu en gång samtala om Freden och vårt arbete. Dagen innan vårt sista möte på Dynamo, den 5/12, hade Linda Åkerström releasefest på Brooklyn Bar för årets Julklapp: “Den Svenska Vapenexporten”. Äntligen finns nu samlad information gällande Sveriges kontroversiella politik!!

I lokalföreningen jobbar vi på med vårt animationfilmprojekt med den Tjetjenska organisationen Women for Development, ett roligt och utmanande projekt som pågår till i maj nästa år. Våra 5 arbetsgrupper har arbetet med olika intensitet under hösten. Uppföljning på vad som hänt kommer i Januari.

Det som är viktigt just nu är att, Pelle Sunvisson är i kontakt med Fredsam i Göteborg, har tagit på sig att presentera planerna inför den gigantiska krigsövningen Aurora. Den 13 december kommer Pelle och presenterar planen på Nej till Natos möte på Solidaritetshuset kl 18.00.

Vi kommer fortsätta att ses på Dynamo under våren och hoppas kunna komma igång med en film/ diskussionskväll i slutet av januari. Vi hoppas på mer samarbete med andra organisationer gällande aktioner i samband med Aurora, i kampen mot kärnvapen samt kring en föreläsningsserie som vi stödjer tillsammans med Nej till Nato och Kvinnor för Fred.

Mer info om allt detta kommer i januari! Nu önskar vi er en lång härlig ledighet!

Vill ni ge bort fred i jul? Vi har superfina julkort, eller varför inte ge bort den nya boken “Den Svenska Vepenexporten“?

God jul och gott nytt år!

Kajsa och Pelle

 

 

 

 

 

Reseberättelse från Odessa

3 September 2015  |  Påverkansarbete

Här är en spännande reseberättelse från Björn Eriksson. Han har under sommaren arbetat med ett utbildingsprojekt i Moldavien, som Stockholms Fredsförening är med och finansierar.

Läs mer

Världen behöver inte fler stridsflygplan – brev till försvarsminister Karin Enström (M)

27 December 2012  |  Påverkansarbete, Vapenexport och krig
Världen behöver inte fler stridsflygplan - brev till försvarsminister Karin Enström (M)

Riksdagen gav i december regeringen klartecken att beställa mellan 40 och 60 nya Jas Gripen plan. Stockholms Freds skickade 233 namnunderskrifter till försvarsministern och kräver att de 90 miljarder som planen beräknas kosta istället läggs på civila insatser för att förebygga konflikter.

Brevet till försvarsministern: 

Hej Karin,

Med anledning av anslagen till utveckling och anskaffning av Jas 39 Gripen E; 

På vilket sätt ska dessa enorma anslag bidra till en tryggare och säkrare värld?

För att kunna verka för fred och säkerhet i Sverige och världen, vilka specifika behov menar du att nuvarande flygvapen inte kan uppfylla?

Är du medveten om hur mycket diplomati, krishantering, medling, resursfördelning och samhällsutveckling med civila medel som skulle kunna genomföras med motsvarande summor?

Vi anser att motsvarande summor skulle kunna göra otroligt mycket mer för att göra både Sverige och världen säkrare, tryggare och fredligare.

Använd pengarna till att förebygga konflikter med fredliga och civila medel! Detta skulle på alla sätt vara mer effektivt för fred och säkerhet än att bygga upp både vårt eget och andra länders militära makt.

Vänliga hälsningar,
Stockholms Fredsförening
genom Björn Eriksson

 

Bilaga 1 – Fotografi

Namnunderskrifter

Stockholms Fredsförenings banderoll tillsammans med insamlade namnunderskrifter med texten:

Världen behöver inte fler stridsflygplan. Jag vill att Sverige stoppar planerna på att utveckla Super-Jas. Istället för att lägga mer pengar på försvaret och ett nytt Super-Jas bör Sverige satsa på att arbeta för att förebygga konflikter med civila medel.

Bilaga 2 – Excel-fil
Namnlista på de 223 personer som skrivit under Stockholms Freds upprop till försvarminister Karin Enström.

Många trotsade vädret för att demonstrera mot vapenmässa

28 November 2012  |  Påverkansarbete, Vapenexport och krig

Foto: Jonath MathewDen 28 november klockan 17:00 samlades ca 150 personer utanför Stockholmsmässan i Älvsjö för att delta i en demonstration och en gatuteater mot den militära vapenmässan FDS Nordic. Många trotsade kylan, vinden, regnet och snön för att visa sitt motstånd mot militära vapenmässor och svensk vapenhandel under parollen “Stoppa Dödsmässan!”.

– Sverige är redan världens största vapenexportör räknat per invånare. Det sista vi behöver är en militär vapenmässa för att främja att vi sprider ännu mer död och lidande i världen, säger Puma Berg från nätverket Ofog.

– De flesta svenskar är emot vapenexporten, sa Axel Lagergren, medlem i Stockholms fredsförening.

– Det enda vi verkligen behöver göra är att samlas och lyfta fram vad vi tycker. Vi kan förändra det här!

Efter tal från Axel Lagergren (Stockholms Freds), Hanna Lidman (Grön Ungdom) och Jonathan Feldman (Stockholms Universitet), dog demonstranterna en symbolisk död till tonerna av ett rekviem, framfört av ett nätverk av improvissationsmusiker. Under ungefär 10 minuter fortsatte musiken medan gravljus placerades ut bland demonstranterna. Sedan reste sig demonstranterna och lyssnade till Annika Spalde, aktiv i Ofog och Kristna Fredsrörelsen, som avslutade demonstrationen.

Demonstrationen mot vapenmässan hade en god uppslutning, till skillnad mot själva vapenmässan som har fått kämpa med inställda seminarier, uteblivna utställare och få deltagare, enligt rapport från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. 

Bland de fredsföreningar och nätverk som deltagit i aktionen finns Ofog, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Stockholmskretsen, Kvinnor för fred och Stockholms fredsförening.

Die-in vid vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

Die-in vid vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

Die-in utanför vapenmässan i Älvsjö

Foto: Jonath Mathew

Foto: Jonath Mathew

Axel Lagergren, Stockholms Freds, vid demonstration mot vapenmässan i Älvsjö. Foto: Jonath Mathew

 

Stoppa dödsmässan! Stoppa den militära vapenmässan i Älvsjö!

21 November 2012  |  Påverkansarbete

Stoppa dödsmässan!Kom och spela död. Onsdag 28/11 klockan 17.00 ordnar vi en stor gatuteater utanför Älvsjömässans huvudentré för att visa på vapenhandelns yttersta konsekvenser. Konceptet bygger på att deltagarna helt enkelt lägger sig ner på marken och spelar döda. Ta med varma kläder och gärna något att ligga på om det är slaskigt.

Om FDS Nordic

Den 27-29 november arrangeras för första gången en militär vapenmässa i Sverige. Syftet är att underlätta tillverkning och försäljning av vapen och annan militär materiel. För att åstadkomma det har mässan en egen ”matchmaking” där civila företag sammanförs med företag inriktade på vapentillverkning, seminarier om hur man går till väga för att vinna upphandlingar och exportera vapen så effektivt som möjligt samt en mässhall full av vapen och vapenkomponenter.

Några av de deltagande företagen är svenska Saab som tillverkar stridsflygplanet Jas och pansarskottet AT4, den Schweiziska automatvapentillverkaren Kriss och norska Kongsberg som bland annat utvecklar och tillverkar missiler av olika storlekar. Till mässan kommer också Elta systems som ägs av den israeliska staten och utvecklar teknik för obemannade flygplan och stridsflygplan.

Om vapenhandelns konsekvenser

Vapen kan bara användas till tre saker. Med dem kan man hota, lemlästa och döda andra människor. Men vapnen och vapenhandeln leder också till död och onödigt lidande på andra sätt. Idag läggs 1535 miljarder dollar per år på militären. Enligt Världsbanken skulle 60 miljarder om året räcka för att nå FN:s milleniemål och därmed bland annat halvera fattigdomen och garantera alla barn skolgång. Av världens alla forskningsresurser går 37% till militären. Det gör att lösningar på problem som klimatförändringar och vanliga sjukdomar uteblir eller försenas.

I den här vapenhandeln är Sverige i högsta grad delaktigt. Sverige är världens största vapenexportörer räknat per person, den svenska vapenexporten har ökat med över 350% sen 2002 och idag har Sverige en myndighet (FXM) vars enda uppgift är främjandet av vapenexporten. Att många av de svenska vapnen hamnar i fattiga länder och diktaturer är väl känt. Mindre känt är vilka konsekvenser det får. Enligt en Harvardstudie dog över 350 000 sydafrikaner en för tidig död på grund av att deras regering satsade pengar på svenska stridsflygplan och andra vapen i stället för på bekämpningen av HIV.

Det här kan du göra:

  • Håll dig uppdaterad. Följ oss på twitter #dödsmässa, gilla oss på facebook.se/StoppaDodsmassan, gå in på ofog.org, stockholmsfreds.se.
  • Dela med dig av din upprördhet, dina tankar och åsikter på facebook, twitter och bloggar.
  • Prata med alla du känner. Mun till mun-metoden ska inte underskattas.
  • Skriv och ring till politiker och ansvariga. Kräv dem på förklaringar. Det är deras medgivande som gör Dödsmässan och vapenexporten möjlig.
  • Tryck t-shirts, dela ut flygblad på stan, gör knappar med freds­budskap, sjung fredssånger för dina grannar, printa klistermär­ken…
  • Ordna en egen manifestation. I London ledde en rad zombieprotester till att vapentillverkarna inte längre får träffas i Nationalgalleriet. Låt dig inspireras av deras arbete på stopthearmsfair.org.uk.
  • Spela död. Onsdag 28/11 klockan 17.00 ordnar vi en stor gatuteater utanför Älvsjömässans huvudentré för att visa på vapenhandelns yttersta konsekvenser. Konceptet bygger på att deltagarna helt enkelt lägger sig ner på marken och spelar döda. Ta med varma kläder och gärna något att ligga på om det är slaskigt.

OFOG, Stockholms Fredsförening, Kvinnor för fred

Minnen från Fredsdagen 2012

30 October 2012  |  Påverkansarbete

 

På fredsdagen ordnade Svenska Freds i samarbete med organisationen Falling Whistles och Lunchbeat, “A Beat for Peace” – en fest där vi kunde samlas och äta lunch och dansa för freden. Lokalen var fylld och stämningen var på topp!

På eftermiddagen stod flera intressanta tal och diskussioner på schemat, allt i fredens tecken.  Bland annat talade representanter för flera fredsorganisationer, en diskussion hölls med representater för riksdagspartiernas ungdomsförbund och komikern Özz Nûjen, som fått Svenska Freds fredspris, körde stand up. Stockholms Freds ordnade med ett mingel på slutet, där vi fick en kort inblick i det som hänt på sommarens Islands of peace-festival, med både livemusik och mini-föreläsningar.

Ett citat från Svenska Freds generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill som fastnade på minnet: “Det mest absurda i den svenska utrikespolitiken är dubbelmoralen – att ta med en hand och ge med den andra”.

Ser fram emot nästa års fredsdag!

/ Anna

Fredsdagen 21 September – dansa för freden med A Beat for Peace

9 September 2012  |  Påverkansarbete
Fredsdagen 21 September - dansa för freden med A Beat for Peace

A Beat for Peace poster

 

På fredsdagen den 21 september är Svenska Freds med och arrangerar ett freds-lunch beat på kulturhuset: A Beat for Peace.

 

Nedan information från eventet på facebook:

 

 

 

DREAM: End War. End Suffering. Global Peace. Make It Now, And No Bullshit.

PROMISE: “One person’s dream is still nothing but a dream. Many people’s dreams are together the beginning of a new reality.”

The time for talk is over. Is it possible to turn a (maybe not so ordinary) lunch into something bigger? Can we actually have fun on our lunch break and at the same time take a small step towards a better tomorrow? Will you, our wonderful dancing community, you that have made Lunch Beat what it is today – take that one first dancing step!?We believe yes! We believe that together – we can make that difference!

PRACTICAL: Friday the 21st of September is the international peace day. We want to acknowledge this by organizing a special Lunch Beat – “A Beat For Peace.” A lunch where we donate all profit to charity organizations.

FOR WHO: The 21st of September Lunch Beat becomes a charity platform for two organizations that we really believe in. Organizations that spend their every day, hard at work to make our world a better place. We think they deserve more attention, appreciation, love, of course a shout out and a means to continue on:

Svenska Freds
http://www.svenskafreds.se/

Falling Whistles
http://www.fallingwhistles.com/

ALL PROFIT WILL BE DONATED EQUALLY TO THESE TWO ORGANIZASTIONS ♥

LUNCH BY: Stories. Vegan & lactose free.
(for “gluten” free, contact Daniel Odelstad)

TIME: 12-13. Doors will open 11.40 at the latest.

PRICE: In order to raise as much money as possible for the cause, we have decided to set the ticket price to 150 SEK. For that you get lunch, disco and instant karma in one end, in the other you get to give less fortunate men, women and children a possibilty of a better life without war. The future is what we make it – that goes for all of us.

Door 150 SEK CASH in the door – with the possibility for extra donations at the venue. Karma points ♥

Online ticket 150 SEK – guaranteed lunch = better karma!

EXTRA: There will be a “Bag For Peace” for sale, online and at the venue. Price is set at 200 SEK and as with everything else, all profit will be donated to Svenska Freds and Falling Whistles.

RSVP: Please be honest in your RSVP status ♥ If you are not sure you’ll make it, just say “Maybe” to help us minimize the number of un-eaten take-aways

DJ: Miss Dilemma
Emma Karlsson, aka Miss Dilemma (SWE), found her life changed from the moment she came upon a vinyl. She quickly understood that it was to be a lifelong love as the needle slid into its first groove. Since then, her trademark of technical fetishism and a total passion for electronic dance music has been discovered and loved by many.

Techno has, from the beginning, been at centerstage of her style. It fits her scatterbrain charm and lively personality with its melding of raw abrasive beats and its many funky elements. She uses a 3 deck setup, perfect for crazy mash-ups, and she fuses them with a true-hearted happiness and an exploding energy that draws you in and keeps you there. Or, as the international DJ Mag chose to phrase it: [Her mix has that] spellbinding-what-the-fuck-quality that would rip any floor apart.

She is currently one of the most frequently booked Swedish DJs. In addition to this, she also has had time to win the Tranzexperience DJ competition (FIN), has been one of the nominees of best techno night at Paranoia Awards (IND), has been ranked as nr 10 in ‘Scandinavia’s top 100 DJs- list’ and has won iDJ mag’s “Raw Talent competition” (UK). She has also been one of 10 finalists in the Swedish DJ talent search, but that time she was playing house for a change.

Wherever or whatever she plays, her style is energetic, and regardless of if its hard or soft, a typical Miss Dilemma mix is recognizable by their high technical level and fresh take. These two things has become her signature trait together with a constant smile!

Website:
http://www.missdilemma.com/

Sound:
http://soundcloud.com/missdilemma/miss_dilemma-medellinstyle_exclusive_mix-170610

!NEW!
TICKETS: Link coming very soon!
For a guaranteed maximal experience (i.e. 100% sure of getting that sought after lunch) make sure to pre-pay your lunch! Please note the various ticket options, good karma packages available.

LET’S DANCE FOR PEACE!

Additional information regarding donations:
We are hoping to be able to donate all the revenues on the 21st to the two organizations, but there are a few actual costs that need to be covered; food, venue, print, production, etc. As it looks now we need to guarantee how much will be donated. The numbers below are what will happen if we don’t get sponsors. If we do get sponsors that cover the fixed cost, all revenues will of course be donated to Svenska Freds and Falling Whistles.

PRICE: 150 SEK, of which at least 75 will be donated to Svenska Freds and Falling Whistles.

EXTRA: There will be a “Bag For Peace” for sale, online and at the venue. Price is set at 200 SEK, of which at least 100 will be donated to Svenska Freds and Falling Whistles.

Stockholms Freds delar ut Josefina Larssons språkpris

17 June 2012  |  Påverkansarbete
Stockholms Freds delar ut Josefina Larssons språkpris

Stockholms Fredsförening har beslutat att tilldela Josefina Larssons Språkpris 2012 på 14 726,66 kr med ena hälften till Svenska Esperantoförbundet för att det, med Josefina Larssons egna ord,
har “utfört ett förtjenstfullt arbete för antagandet av ett värdsspråk” och den andra hälften till Wikimedia Sverige för dess arbete med att skapa nya medier vilka möjliggör spridandet av kunskap över alla språkbarriärer.

Detta pris, som delades ut för första gången 1943, tilldelas i enlighet med Josefina Larssons testamente vart tredje år ”den, som utfört ett förtjenstfullt arbete för antagandet av ett värdsspråk, som har utsikt att bliva infört som undervisningsämne i den civiliserade världens skolor”. I ett separat klargörande sägs också att ”räntan även kan användas till utgivandet av skrifter, som belysa världsspråkfrågan från olika synpunkter”. Priset tilldelas visserligen inte endast personer eller organisationer som specifikt arbetar för införandet av ett världsspråk. Som utdelare av priset håller sig Stockholms Fredsförening dock alltid till andemeningen i testamentet.

Vi är övertygade om att årets prispengar är i goda händer!

Ska Sverige vara bäst på fred eller på vapen?

7 June 2012  |  Påverkansarbete
Ska Sverige vara bäst på fred eller på vapen?

Det frågade aktiva i Stockholms Freds under nationaldagsfirandet i Sundbyberg. Stort tack till alla som var med och gjorde dagen så lyckad!

Var med Stockholms Freds på nationaldagsfirande i Sundbyberg!

20 May 2012  |  Påverkansarbete
Var med Stockholms Freds på nationaldagsfirande i Sundbyberg!

En nationaldag för att sudda ut gränser och krig! På Sveriges nationaldag 6 juni kommer Stockholms Freds att delta i nationaldagsfirandet i Sundbyberg. Vi kommer ha ett eget tält i tältbyn där vi kan erbjuda de firande besökarna aktiviteter, samtal och information om Svenska Freds, mellan kl. 11-19.

Inte nog med det. Sundbybergs stad utovar tivoli, scenframträdanden, massor av aktiviteter och 30 000 deltagare, talangjakter och allas vår Markoolio!

Vill du vara med Stockholms Freds på nationaldagsäventyret? Vi behöver många aktiva som kan vara med i tältet under hela eller delar av dagen. Vi behöver också hjälp med förberedelserna som vi gör på mötet den 30 maj!

Fler fredsföreningar: